Opravljanje dela ali dejavnosti v več državah članicah EU (sočasne zaposlitve) in razmejitev s postopkom o napotenih delavcih (ZZZS)

 


Sočasne zaposlitve

V 13.členu Uredbe (ES) št. 883/2004 (osnovna uredba) je določeno, da se oseba, ki opravlja delo ali dejavnost v dveh ali več državah članicah EU hkrati, vključi v obvezna socialna zavarovanja samo v eni državi članici EU (t.i. »sočasne zaposlitve«). Določena so koordinacijska pravila, po katerih se določi zakonodaja države članice EU, ki se za to osebo uporablja, kar pomeni, da morajo vsi zavezanci vložiti prijave v obvezna socialna zavarovanja in plačevati prispevke od vseh prejemkov iz dela ali dejavnosti le v tisti državi, katere zakonodaja se po omenjenih pravilih uporablja. V Uredbi (ES) 987/2009 (izvedbena uredba) so določena izvedbena pravila in postopki za izvedbo pravil iz osnovne uredbe.

 

Navedeni uredbi veljata in se neposredno uporabljata od 1. maja 2010 dalje, z usmeritvami za enotno uporabo določb zakonodaje Republike Slovenije (Usmeritve) pa je pojasnjena povezava med določbami uredb in zakonodajo Republike Slovenije (RS).

 

Zavarovanje po uredbah se že sedaj izvaja, vendar v obsegu, ki je urejen v slovenski zakonodaji. Osebe, ki so zaposlene v drugi državi članici EU in je zanje določena uporaba zakonodaje RS, se na podlagi zaposlitve, sklenjene v drugi državi članici EU, zavarujejo s polnim delovnim časom oziroma do polnega delovnega časa z začasno uporabo zavarovalne podlage 008. Zavezanec za prijavo zavarovanja in plačilo prispevkov je sam zavarovanec in je tako tudi vpisan v obrazce M-1, M-2 in M-3.

 

Za zavarovanje na podlagi zaposlitev in samozaposlitev so z novo sprejetimi Usmeritvami določene šifre zavarovalnih podlag 113, 114, 115, 119 in 120, ki se uporabljajo od 1. 10. 2017 dalje. Za vsa zavarovanja, ki so začasno urejena z zavarovalno podlago 008, bo po uradni dolžnosti pri ZZZS izvedena sprememba zavarovalne podlage. Za vsa zavarovanja, ki jih do sedaj ni bilo mogoče urediti, bo omogočena ureditev zavarovanja za nazaj, ne bo pa obvezna. To pomeni tudi, da bo zavarovanec, ki se bo za tako ureditev zavarovanja odločil, plačal prispevke za nazaj, brez zamudnih obresti.

 

Če gre za voznike v mednarodnem prometu in sočasne zaposlitve, je za obravnavo in vodenje postopka izdaje potrdila A1 (priznavanje zakonodaje, izdaja listin) in za njegovo razveljavitev pristojna Območna enota Maribor. Vlogo se posreduje na e-naslov: dolocanje.zakonodaje@zzzs.si .

 

Če gre monterje in serviserje, pa je za obravnavo in vodenje takega postopka pristojna Območna enota Nova Gorica. Vlogo se posreduje na e-naslov: monterji.serviserji.A1@zzzs.si .

 

Dodatne informacije so vam na voljo tukaj.

 

Postopek za pridobitev potrdila A1 za napotene delavce

Če gre za napotene delavce ali za čezmejno izvajanje storitev samozaposlenih osebe (napoteni delavci) po 12. členu Uredbe (ES) št. 883/2004, se vloge za izdajo in razveljavitev potrdila A1 v RS ne vlagajo kot pri sočasnih zaposlitvah na ZZZS, temveč prek portala za podjetja in podjetnike eVem.

 

 

Ob tem je potrebno pri napotenih delavcih upoštevati tudi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev.

 

VIR IN VEČ INFORMACIJ: ZZZS